Kapelanij Cyriel Verschaeve

In opdracht van de gemeente Alveringem maakte Geheugen Collectief een tentoonstelling over de beruchte dichter-beeldhouwer en boegbeeld van de Vlaamse Beweging kapelaan Cyriel Verschaeve. De tentoonstelling geeft op een objectieve en genuanceerde manier een beeld van Verschaeves activiteiten en opvattingen tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar toont ook hoe zijn ideeën radicaliseerden en hij tijdens de Tweede Wereldoorlog diep in de collaboratie verzeilde. In het tuinpaviljoen komt ook de rol van Alveringem als gemeente net achter het front aan bod.

Geheugen Collectief deed het onderzoek, ontwikkelde het inhoudelijk concept en schreef de tentoonstellingsteksten. De scenografie werd verzorgd door exponanza.

Gerelateerde projecten

Bezette Kust

In 'Bezette Kust, leven in de schaduw van de Atlantikwall' vertellen onze historici het verhaal van het dagelijks leven aan de kust tijdens WOII.
Lees meer

Grote vrouwen en de Groote Oorlog

Voor de gemeente Boekhoute maakten we een expo over het leven en de rol van 5 vrouwen tijdens WOI.
Lees meer

Het Kamp van Lokeren

We werkten mee aan een aangrijpende expo over de meer dan 20.000 van collaboratie verdachte Belgen die na WOII in het kamp van Lokeren passeerden.
Lees meer

Schrijf in op onze nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden van onze lopende en afgewerkte projecten!

website: mandarijn.be