Over ons

Geheugen Collectief werd in 2009 opgericht als het eerste historisch onderzoeksbureau in België. Het is de krachtenbundeling van professionele historici, die elk hun sporen hebben verdiend in hun specialisatie.

In 2015 veranderden we onze naam naar historisch projectbureau. Die benaming past immers veel beter bij de verscheidenheid aan soorten projecten die wij doen. We maken tentoonstellingen, boeken, apps, websites, wandelingen, educatieve projecten, … We vertrekken daarbij van wetenschappelijk historisch onderzoek dat we hertalen naar een uitgebreide waaier aan laagdrempelige en aantrekkelijke publieksproducten, waarbij de beleving van geschiedenis centraal staat.

Elk project van Geheugen Collectief wordt uitgevoerd door een verscheiden en ervaren onderzoeksteam en staat onder supervisie van onderzoekscoördinator dr. Aline Sax. De zakelijke kant van het project wordt steeds waargenomen door Veronique Van Humskerke.

Onze Visie

Klantgerichte aanpak
We streven steeds naar een resultaat waarmee u niet alleen tevreden bent, maar waarop u ook trots kan zijn. Door veelvuldig overleg en voldoende feedback verzekeren we ons ervan dat ons product geheel in de lijn van de verwachtingen ligt. De project- verantwoordelijke is uw persoonlijk aanspreekpunt en leidt alles in goede banen.


Ervaring in het vakgebied
Onze onderzoekers zijn professionele publiekshistorici die hun sporen verdiend hebben in  historisch onderzoek én het aantrekkelijk maken van geschiedenis voor een breed publiek. Als eerste historisch onderzoeksbureau in België hebben wij ruime ervaring opgebouwd. We werken daarbij samen met partners die professionaliteit en kwaliteit even hoog in het vaandel dragen als wij.


Openheid en samenwerking
Geheugen Collectief bevindt zich niet op een eilandje. Bij elk project kijken we naar de reeds geleverde inspanningen van anderen, werken we samen met experts uit het veld en integreren dat alles in een vernieuwende aanpak. Door ons brede netwerk in zowel de academische als de erfgoedsector zijn wij op de hoogte van de nieuwste tendensen.


Geschiedenis = belevenis
Bij elk product hechten we belang aan een goede symbiose tussen een historisch correcte maar laagdrempelige en interessante inhoud en een interactieve en aantrekkelijke vormgeving die het historisch verhaal ondersteunt én versterkt. Op die manier dompelen we de bezoeker onder in een totaalbelevenis.