Historisch.presens

Als publiekshistorici werken we aan heel uiteenlopende projecten, met elke keer weer andere onderwerpen, eindproducten en uitdagingen. In deze blog vertellen onze teamleden hoe zij het werken aan een project ervaren hebben. Een kijkje achter de schermen bij Geheugen Collectief.

Van luisterhoorn tot oortjes. Audio in de expo of in de zetel?
Wat is het verschil tussen een podcast en een luisterspel? Welk medium kies je? De keuze voor een specifieke luisterervaring hangt af van je publiek, het effect dat je wilt bereiken en de locatie.
Lees meer
Onder de mat of op tafel? Omgaan met moeilijke verhalen bij geschiedenis in opdracht
Een jubileum is het perfecte moment voor bedrijven en organisaties om uit te pakken met hun geschiedenis. Met een publicatie of tentoonstelling kunnen ze mijlpalen en verwezenlijkingen in de verf zetten. Maar wat met gebeurtenissen waarop je niet trots kan terugblikken? Veeg je die donkere bladzijden onder de mat? Of leg je ze op tafel?
Lees meer
Te gek of té gek? Teksten voor Curiosum, een museum met een hoek af
‘Een museum met een hoek af’. Van bij het begin lag de lat voor Curiosum hoog. Het nieuwe museum in Sint-Niklaas moest anders zijn. Het mocht allemaal net iets minder serieus. Beleving stond centraal. Kennisoverdracht veel minder. Het doel was om het publiek te verbazen, te verwonderen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Lees meer
Klein museum met grote verhalen. Temse aan het water
Op 6 oktober opende in het Gemeentemuseum van Temse een nieuwe permanente expo over de geschiedenis van de gemeente. De nieuwe tentoonstelling – Temse aan het water - brengt veel meer dan een lokaal verhaal.
Lees meer
De Canon in eenvoudig Nederlands: ‘geschiedenis voor iedereen’ in praktijk
Op 9 mei 2023 verscheen de Canon van Vlaanderen, een geschiedenis van Vlaanderen in 60 ‘vensters’. De canon is geschreven voor iedereen die in Vlaanderen woont én voor iedereen die zich voor Vlaanderen en België interesseert, aldus de inleiding. Voor iedereen?
Lees meer
Moeilijk gaat ook: omstreden geschiedenis ontsluiten
Vanaf 29 juni 2023 loont een bezoek aan het Museum van de IJzer nóg meer dan voordien. Het zicht boven op de toren was al spectaculair, maar nu ontdek je met een tablet de historische sporen in het landschap. Een van die markante sporen is de ruïne van de eerste IJzertoren, aan de voet van de huidige toren. Als je weer afdaalt, kan je in die ruïne het verhaal ontdekken van de eerste toren - en van de soms bevreemdende objecten die je daar vindt.
Lees meer

Schrijf in op onze nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden van onze lopende en afgewerkte projecten!

website: mandarijn.be