Los espías no hablan

Carlos Holemans

2017-2021

Tussen 2017 en 2021 ondersteunden we Carlos Holemans in het blootleggen van het bijzondere levensverhaal van zijn vader, Karel Holemans. Karel legde een bijzonder parcours af. Kunstschilder, lid van de Tempeliersorde, spion voor de Duitse Abwehr tijdens de Tweede Wereldoorlog, veroordeeld collaborateur … Een verhaal dat zich in België afspeelde, maar ook in Spanje, waar Holemans nog tijdens de oorlog naartoe vluchtte en een nieuw leven zou uitbouwen.

We deden uitgebreid archiefonderzoek naar het Belgische leven van Karel Holemans en de mensen rondom hem voor, tijdens en na de oorlogsjaren, zoals zijn vader en zijn vrouw. We kaderden onze vondsten in het archief in de bredere historische literatuur. Ons onderzoek leidde ons zelfs naar archieven in Spanje en Portugal.

Carlos Holemans maakte uitvoerig gebruik van ons onderzoek voor het schrijven van een biografie van zijn vader. Dat boek, Los espías no hablan, verscheen bij het Spaanse Arpa Editores in 2023 en werd lovend onthaald in de Spaanse pers. Een Nederlandse vertaling is in voorbereiding.

Gerelateerde projecten

Antwerpen Herdenkt – Verzet

Een aangrijpende audiowandeling en -fietstocht door het verzetsverleden van Antwerpen.
Lees meer

Gravensteen comedy audiotour

Ons onderzoeksrapport vormde de historische basis voor de audiotour van comedian Wouter Deprez door de geschiedenis van het Gravensteen.
Lees meer

Limburg in 9 vragen

Hoe komt Limburg aan zijn eigen woestijn? Aan de hand van 9 vragen schetsen we een overzicht van de bijzondere geschiedenis van de Provincie Limburg.
Lees meer

Schrijf in op onze nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden van onze lopende en afgewerkte projecten!

website: mandarijn.be