Kaproen

Standaard Uitgeverij & erven Vandersteen
2009 – 2013

Geheugen Collectief onderzocht op vraag van de erven Vandersteen en Standaard Uitgeverij de identiteit van striptekenaar Kaproen. Uit dit onderzoek bleek dat Willy Vandersteen tijdens de Tweede Wereldoorlog antisemitische spotprenten maakten onder het pseudoniem Kaproen. De ontdekking sloeg in als een bom. Hoewel in de stripwereld het gerucht al jaren de ronde deed, had tot nu toe niemand enig bewijs voor de bewering kunnen leveren. Geheugen Collectief kon de geruchten echter zwart op wit bevestigen.

Als vervolg op deze opdracht schreven we een uitgebreid onderzoeksrapport over de oorlogsjaren van Vandersteen, waarin we op basis van doorgedreven archiefonderzoek een indringende schets maakten van zijn leven als tekenaar, vader, echtgenoot en Kaproen.

Lees hier ons onderzoeksrapport.

Gerelateerde projecten

Antwerpen Herdenkt – Jodenvervolging in Antwerpen

Voor 75 jaar Bevrijding werkte Geheugen Collectief een wandeling uit over de Jodenvervolging voor de Antwerp Museum App.
Lees meer

Kapelanij Cyriel Verschaeve

Voor de gemeente Alveringem maakte Geheugen Collectief een tentoonstelling over Cyriel Verschaeve: kapelaan, dichter-beeldhouwer, boegbeeld van de Vlaamse Beweging en collaborateur.
Lees meer

Koloniale monumenten

In opdracht van Kunst in de Stad, Antwerpen deden we onderzoek naar koloniale monumenten in Antwerpen.
Lees meer

Schrijf in op onze nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden van onze lopende en afgewerkte projecten!

website: mandarijn.be