Zuid-Afrikaanse apartheidshelden in Borgerhout?

District Borgerhout

April 2022

Het Krugerplein en -park, de Bothastraat, de Cronjéstraat, de Delareystraat, de Generaal de Wetstraat, … Gekende straatnamen in Borgerhout. Maar wie waren Paul Kruger, Louis Botha, Pieter Arnoldus Cronjé, Koos De La Rey en Christiaan Rudolf de Wet? Waarom kregen zij in Borgerhout een straat? En waarom is dat vandaag een probleem? Om dat te begrijpen, doken we voor het District Borgerhout de geschiedenis van Zuid-Afrika en het Vlaams-nationalisme in.

Aan de hand van archiefmateriaal, krantenonderzoek, historische foto’s, kaarten en literatuur reconstrueerden we de geschiedenis achter de Zuid-Afrikaanse plaatsnamen en de veranderende betekenis van dat verleden. Het resultaat? Een stevig onderbouwde webtekst voor het ‘Littekens van Borgerhout’-project dat focust op de impact van koloniale erfenissen in de publieke ruimte. Ons onderzoek voedde ook de gegidste wandel- en fietstochten langs koloniaal erfgoed in Borgerhout die het District organiseerde.

Gerelateerde projecten

Antwerpen doorgrond

In opdracht van de Stad Antwerpen maakte Geheugen Collectief een wandeling langs de archeologische hotspots van het Zuid.
Lees meer

Koloniale monumenten

In opdracht van Kunst in de Stad, Antwerpen deden we onderzoek naar koloniale monumenten in Antwerpen.
Lees meer

Masters in de kolonisatie?

Geheugen Collectief onderzocht de geschiedenis van de Koloniale Hogeschool van Antwerpen voor de expo Congoville in het Middelheimmuseum.
Lees meer

Schrijf in op onze nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden van onze lopende en afgewerkte projecten!

website: mandarijn.be