Onderzoek vakmanschap en erfgoed

Landelijk Platform Vakmanschap & Erfgoed (Bokrijk)

September 2021 – januari 2022

Vakmanschap & Erfgoed is het landelijk platform voor historisch en hedendaags vakmanschap in Vlaanderen. Op vraag van het platform voerde Geheugen Collectief onderzoek naar een aantal concrete vakmanschappen, veelal gelinkt aan woningbouw en landbouw. Voor 12 vakmanschappen stelden we een uitgebreide bibliografie op als hulpmiddel voor verder onderzoek. Vervolgens zoomden we in op een selectie van 6 vakmanschappen. We maakten een beknopte historiografie en deden verkennend onderzoek naar enkele specifieke vraagstellingen: bijvoorbeeld naar mechanisatie in de houtdraaierij en naar schrijnwerkerstechnieken. Zo identificeerden we de aspecten van vakmanschap die nader onderzoek nodig hebben en brachten we de verschillende onderzoeksmogelijkheden in kaart.

Gerelateerde projecten

175 jaar KMDA

Van 2016 tot 2021 deden we uitgebreid onderzoek naar de fascinerende geschiedenis van de Antwerpse Zoo
Lees meer

BKRK – Bokrijk Brandmerkt

Geheugen Collectief werkte mee aan de vernieuwing van Openluchtmuseum Bokrijk.
Lees meer

Vernieuwing Miat

In 2018 vernieuwde het Miat. Geheugen Collectief deed onderzoek en ontwikkelde het concept voor de nieuwe permanente tentoonstelling. Vernieuwing Miat
Lees meer

Schrijf in op onze nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden van onze lopende en afgewerkte projecten!

website: mandarijn.be