Een gewilde vluchteling. Einstein en Red Star Line

Red Star Line Museum

Oktober 2023 – april 2024

Voor museum Red Star Line maakten we een expo over het verblijf van Albert Einstein in België. Als Joodse wetenschapper was het in Duitsland voor hem niet meer veilig. De expo vertelt over de reizen van Einstein en zijn vrouw Elsa met de Red Star Line, zijn verblijf in Antwerpen en De Haan in 1933, zijn bijzondere positie als beroemde vluchteling en zijn definitieve vertrek naar de Verenigde Staten.

Samen met Red Star Line ontwikkelde Geheugen Collectief het concept. We deden uitgebreide beeldresearch, zochten objecten en archiefdocumenten en schreven de zaalteksten, net als het scenario voor de bijhorende audiogids die door Het Geluidshuis ontwikkeld werd. De scenografie werd verzorgd door Pièce Montée.

Gerelateerde projecten

Het museum van de misdaad

Geheugen Collectief en het STAM maakten met de collectie van de gerechtelijke politie van Gent een misdadig spannende tentoonstelling.
Lees meer

Op de vlucht!

Jonge vluchtelingen vertellen hoe ze België bereikten en een nieuw leven opbouwden. Ze chatten met Belgische lotgenoten die hun thuis ontvluchtten tijdens WOI.
Lees meer

Vluchtelingen in België na 1951

We deden onderzoek naar vluchtelingen in België voor een tijdelijke tentoonstelling in het Red Star Line museum.
Lees meer

Schrijf in op onze nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden van onze lopende en afgewerkte projecten!

website: mandarijn.be