Mechels theatererfgoed: van script tot rekwisiet

Erfgoedcel Mechelen
december 2023 – mei 2024

Mechelen kent een indrukwekkende traditie van vrijetijdstheater. Die begint al rond 1450, met de rederijkers. Rond 1900 telde de stad zo’n 30 toneelverenigingen. Vandaag zijn ze nog met 5. Samen met Erfgoedcel Mechelen, het Stadsarchief en CEMPER haalden die overblijvende gezelschappen hun schatten van zolder.

In opdracht van de Erfgoedcel Mechelen deed Geheugen Collectief onderzoek naar de geschiedenis van het vrijetijdstheater in Mechelen. We focusten daarbij zowel op de moderne vrijetijdsgezelschappen als op hun vroegmoderne voorlopers: de rederijkers. We doken de literatuur in en deden uitgebreid archief- en collectieonderzoek. Ook interviewden we spelers en bestuursleden van theatergezelschappen.

Ons onderzoek verwerkten we tot een tentoonstelling in bibliotheek Het Predikheren. Geheugen Collectief bedacht het concept, selecteerde mee de objecten en beelden en werkte mee aan de zaalteksten. Brussels Lof stond in voor de scenografie.

Het project kaderde binnen het breder stadsproject rond het Mechelse vrijetijdstheater ‘U Nu’.

Gerelateerde projecten

Burgerslachtofferperk Mechelen

Een wandeling over de Mechelse burgerslachtoffers van WOII.
Lees meer
FAAM

FAAM

We werkten games, challenges en verhalen uit voor FAAM, virtueel museum vol Vlaamse geschiedenis.
Lees meer

Het museum van de misdaad

Geheugen Collectief en het STAM maakten met de collectie van de gerechtelijke politie van Gent een misdadig spannende tentoonstelling.
Lees meer

Schrijf in op onze nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden van onze lopende en afgewerkte projecten!

website: mandarijn.be