Antwerpen Herdenkt – Vanuit het Graf

Stad Antwerpen

maart 2021 – mei 2022

Met het Antwerpen Herdenkt-project wil de Stad Antwerpen de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levendig houden, versterken en doorgeven aan de toekomstige generaties.

In kader van Antwerpen Herdenkt maakte Geheugen Collectief een wandeling op het Schoonselhof. Op deze iconische Antwerpse begraafplaats liggen duizenden mensen begraven die de allesvernietigende Tweede Wereldoorlog meemaakten: oud-strijders en gesneuvelde militairen van over heel de wereld, slachtoffers van bombardementen, verzetsstrijders en collaborateurs, overlevenden van de Duitse concentratie- en uitroeiingskampen, doodgewone burgers die leefden onder Duitse bezetting, … Achter sommige graven schuilt een wel heel bijzonder verhaal. Met de ErfgoedApp ontdekt de bezoeker de aangrijpende verhalen en getuigenissen van slachtoffers en overlevenden.

Geheugen Collectief ontwikkelde het concept, deed het onderzoek en de beeldresearch, schreef de teksten en ontwikkelde de wandeling in de ErfgoedApp. Voor de audiogetuigenissen werkten we samen met Studio Sonart. De wandeling is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Gerelateerde projecten

Antwerpen Herdenkt – V-bommen op Antwerpen

Voor de 75e-jarige herdenking van de Bevrijding van Antwerpen maakten we een interactieve wandeling over de V-bommen.
Lees meer

Het Kamp van Lokeren

We werkten mee aan een aangrijpende expo over de meer dan 20.000 van collaboratie verdachte Belgen die na WOII in het kamp van Lokeren passeerden.
Lees meer

Schone Kunsten op het Schoonselhof

Schilderachtige wandeling door de Antwerpse kunstgeschiedenis
Lees meer

Schrijf in op onze nieuwsbrief en word als eerste op de hoogte gehouden van onze lopende en afgewerkte projecten!

website: mandarijn.be